Sklepy spożywcze podlegają regularnym kontrolom sanepidu, ze względu na prawne regulacje dotyczące standardów higieny. Właściciel sklepu musi pamiętać, by dbać o jej odpowiedni poziom oraz być świadomym faktu, że kontrola może przyjść niespodziewanie – bez żadnego uprzedzenia. Dowiedz się, jak zadbać o swoją placówkę, tak by zawsze przechodzić testy pozytywnie.
Jako odpowiedzialny właściciel firmy powinieneś wiedzieć, że na jej sukces składa się praca wszystkich zatrudnionych osób. Dbanie o higienę pracy oraz miejsca sprzedaży to obowiązek całego zespołu. Kontroluj stan swojego sklepu oraz ucz pracowników zasad, które wynikają z prawnych regulacji. Wysoki poziom czystości to wizytówka dobrego przedsiębiorcy.
Higiena w sklepie: systematyczność to podstawa
Aby zapewnić czystość w sklepie, warto przeprowadzić szkolenie dla pracowników. Standardem powinno być regularne sprzątanie całej powierzchni lokalu: odkurzanie i mycie podłogi, wycieranie kurzu z półek na towar oraz czyszczenie sprzętu (kasy, lady itd.). Przy większym metrażu warto zaopatrzyć się w specjalne maszyny sprzątające. Ważne, aby wszystko robić na bieżąco – nie zostawiać rozlanego napoju lub stłuczonego opakowania, gdy klientowi zdarzy się drobny wypadek podczas zakupów. Należy również pamiętać o dbaniu o świeżość towarów w zaopatrzeniu. Mięso, ryby, owoce i warzywa to produkty, które psują się najszybciej, a więc priorytetem powinno być systematyczne sprawdzanie ich stanu. Czujnym okiem warto śledzić też dostawy – nie możesz doprowadzić do momentu, gdy na półkach zalegać będzie przeterminowana żywność (nawet ta z konserwantami!). Istotna jest również organizacja towarów w magazynie według zasady FIFO („First In First Out”), dzięki której nie ma wątpliwości, które produkty powinny opuścić sklep pierwsze.
Innym aspektem jest dbanie o higienę pracy personelu. Podczas używania krajalnic do wędlin, sera na wagę czy chleba powinno się używać jednorazowych rękawiczek oraz regularnie myć dłonie. Ważne, aby jak najmniej dotykać towaru gołymi rękami.
Higiena w sklepie: procedury kontroli
Inspektor sanitarny, po tym jak okaże legitymację i przedstawi zakres, w jakim będzie przebiegać kontrola, przejdzie do sprawdzenia całego sklepu. To ważna informacja, gdyż o jego czystość należy dbać również w mniej oczywistych miejscach – na zapleczu, w magazynie czy też w pokoju dla pracowników. Kontroli zostaną poddane zawsze:
- temperatura w lodówkach i zamrażalkach: dane te powinny być sprawdzane i zapisywane dwa razy dziennie, tak aby każdy produkt znajdował się w odpowiednim dla niego środowisku;
- dostęp do bieżącej wody: w standardzie powinien znajdować się w sklepie kran z ciepłą i zimną wodą, niezbędny do mycia powierzchni lokalu, jak i higieny pracowników i towarów;
- apteczka: w pełni wyposażona i umieszczona na zapleczu ma zadbać o bezpieczeństwo i w razie konieczności umożliwić pierwszą pomoc, zarówno pracownikom, jak i klientom;
- przesłuchanie pracowników: w trakcie kontroli każda z osób zatrudnionych w lokalu musi mieć przy sobie aktualną książeczkę sanepidu, stosowne dokumenty oraz stroje, takie jak fartuchy, rękawiczki czy uniformy(jeśli są wymagane w polityce danego przedsiębiorstwa).
Nie odkładaj przygotowań do kontroli na ostatnią chwilę, a z dbania o higienę sklepu zrób nawyk, za który odwdzięczą ci się zadowoleni z usług klienci. Unikniesz także sankcji uregulowanych prawnie, czyli wysokich mandatów lub nawet permanentnego zamknięcia lokalu.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zasad dbania o higienę w sklepie i kontroli Inspekcji Sanitarnej, wejdź na stronę Akademii Umiejętności Eurocash, gdzie znajdziesz interesujące Cię webinary.
Podobne artykuły