Korzystając ze tej strony internetowej, bez zmian konfiguracji przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twoim urządzeniu końcowym. Za pomocą plików cookie zbierane są informacje, które mogą stanowić dane osobowe. W takim wypadku są one przetwarzane w celach marketingowych, a także w celu poprawy jakości usług oraz w celach analitycznych. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie. Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Pani/Panu prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności
Nie marnujemy żywności i raportujemy!

Nie marnujemy żywności i raportujemy!

Problem marnowania żywności jest jednym z ważniejszych problemów społecznych i środowiskowych. Rokrocznie w Polsce marnuje się 4,8 mln ton jedzenia, z czego ponad 60% w gospodarstwach domowych. Przedsiębiorcy prowadzący sklep spożywczy są zobowiązani do zapobiegania marnowaniu żywności – obowiązek ten uregulowany jest w Ustawie o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (z dnia 19 lipca 2019 roku, Dz.U. 2020.1645). Przypominamy, że każdy Przedsiębiorca prowadzący sklep o powierzchni powyżej 400 m2 podlega tym regulacjom i do końca marca jest zobowiązany przygotować specjalny raport w tym zakresie. Jeśli chcesz sprawdzić, w jaki sposób przygotować taki raport, zapraszamy na platformę Akademii Umiejętności Eurocash, gdzie dostępne są materiały z webinaru „Nie marnujemy żywności, dbamy o planetę i raportujemy!” prowadzonego przez naszą ekspertkę, Małgorzatę Woźną. Grupa Eurocash również skutecznie działa w obszarze niemarnowania żywności – współpracujemy z niemal 60 organizacjami pozarządowymi w całej Polsce, dbając o to, żeby narażona na zmarnowanie żywność trafiła do najbardziej potrzebujących. Przez cały 2020 rok przekazaliśmy blisko 19 1327,34 kg jedzenia. Dowiedz się więcej o naszych działaniach!